Dam spaga ?

Sunt 3 tipuri de asa zisa spaga: 1. cand se dau bani pentru a ni se face o favoare, care fara bani nu s-ar putea indeplini; 2. cand “multumesti” cuiva pentru serviciul facut 3. trebuie sa dai bani pentru a ti se face un serviciu, care in mod normal nu ar trebui sa necesite “costuri suplimentare”. 

Normal, ar fi ca cei din cazurile 1 si 3 sa nu existe in Romania, pe nicaieri. Pentru asta avem legi, ca sa se respecte. Nu trebuie sa existe ceva mai presus de lege cand esti functionar. Se poate fa, nu se poate nu face. In unele cazuri este prelucrata aceasta vorba si este nu se poate pluseaza. Poate ca aceste lucruri se fac si din ciuda salariilor mici sau poate din dorinta de a avea mai mult si mai mult. Banii, pe unii, ii fac sa nu mai tina cont de aspecte de etica si astfel tara va ajunge urat. De aceea, trebui sa nu incurajam astfel de spaga. Eu, cel putin, merg pe ideea nu iau, nu mi se ia. 

Cu cei din categoria a doua sunt de acord. Mi se pare logic si normal sa dai cuiva un ban pentru serviciul pe care ti l-a facut cu placere fara sa astepte ceva de la tine. Un chelner, un barman, un doctor, pentru toti acestia care isi fac treaba fara a se uita la bani, numai respect.  

Voi cu care sunteti de acord ?

Advertisements

8 responses to this post.

 1. Daca dai ca asa vrei tu, nu e nicio problema.
  Problema este doar cand se cere.

  Reply

 2. Sincer, aplic variantele 2 şi 3 (inseamnă cam acelaşi lucru), pentru că nu vreau niciodată să am pe conştiinţă că sunt dator la cineva.

  Reply

 3. ^2 si 3 nu sunt nici pe departe acelasi lucru. La varianta 3, trebuie sa dai bani ca sa ti se faca ceva, pe cand la varianta 2 multumesti pentru serviciul facut.

  Reply

 4. Te-ai gandit ca totusi acest instict de a da spaga provine de undeva? Chiar vorbeam saptamana trecuta la ora de geografie despre obiceiul romanilor de a da spaga. In celelalte tari europene cu siguranta acest “obicei prost” nu se resimte asa de mult ca aici. Se presupune ca ni se trage inca din vechile timpuri, pe cand stramosii nostrii erau nevoiti sa plateasca tribut pentru a scapa de sub stapanire. Este relevant..nu crezi?:D

  Reply

 5. @Ioana: nu cred ca trebuie sa te duci chiar pana in “vechile timpuri”. Explicatia este mult mai recenta. Noi avem abia 19 ani de cand am iesit din comunism. Iesirea asta nu am perceput-o asa cum trebuia sa o percepem. Am crezut ca in democratie avem voie sa facem orice, sa fim mai presus decat altii, sa cerem de toate, in orice circumstante.

  Statele vestice au iesit mult mai tarziu din comunism, sau chiar nu au avut parte niciodata de regimul asta.

  Reply

 6. @Ioana: Tarile europene crezi ca sunt mai breze ? Eu zic ca toate sunt la fel. Gandeste-te de unde a venit aceasta criza economica, adica la unul din motivele pentru care s-a produs, fiindca sunt mai multi factori ce au dus la o criza economica.

  Reply

 7. @pasarila: Criza economica a inceput din dorinta americanilor de a avea mult intr-un timp scurt. Asta, adunata cu disponibilitatea bancilor de a da credite, a dus la implozia pietei. Oamenii nu au mai avut bani de rate si bancile le-au luat casele. Dar nici casele astea nu mai aveau nicio valoare, din moment ce tot mai multe case erau luat de banci. Asadar, bancile aveau case(multe), dar nimeni nu avea cu ce sa le cumpere, pentru ca vremea creditelor trecuse. S-a produs un blocaj, banii nu au mai circulat, oamenii nu au mai cheltuit si de aici, toata industria a picat. De aici incolo, stii si tu povestea.

  Reply

 8. In fine, eu stiam ca totul a pornit de la banci care acordau credite mari fara acoperire si deodata au vazut cei care dadeau imprumuturi ca gaura este din ce in ce mai mare si nu se mai poate inchide. Bancile alea erau legate unele de altele, cele cu gaura se imprumutau la altele si tot asa pana cand.. buf !

  Reply

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: